Az élménymászásról

A Terápiás Élménymászás olyan önismereti és személyiségfejlesztő foglalkozás, mely a mászás számos pozitív pszichés és idegrendszeri hatásán alapszik. A fizikai fejlődésen túl, a falmászás fejleszti a problémamegoldó képességet, a frusztráció kezelését, erősíti az önfegyelmet és a kitartást, fejleszti a szociális kapcsolatokat, növeli a felelősségvállalást és az önállóságot, valamint javítja a koncentrációs képességet.

Munkánkban élményterápiás szemlélettel dolgozunk, tehát igyekszünk olyan kihívást jelentő helyzeteket teremteni, melyek lehetővé teszik a fizikai, érzelmi és kognitív bevonódást. A mászás remek eszköz ehhez, hiszen könnyen kimozdít a komfortzónából, számtalan kihívási lehetőséget rejt, ugyanakkor a való veszély nagyon alacsony. A mászófoglalkozások során megélt élmények tudatosításával és a visszajelzések által történik meg a tapasztalatok leszűrése és mindennapi helyzetekbe történő átültetése.

A személyiségfejlődést elősegítő specifikus mászó gyakorlatok, illetve a csoportban szerzett élmények hatékony segítséget nyújtanak figyelmetlen, nyugtalan, hiperaktív, vagy visszahúzódó, illetve társas vagy iskolai helyzetekben gyakran szorongó gyermekek számára is.

A rendszeres élménymászó alkalmak felépítése

Időtartam

Hetente 1óra 45 perc

Szabályok ismerete

A foglalkozások alatt megismerkedünk a biztonságos mászás feltételeivel és az alaptechnikákkal.

Felmerülő témák lehetnek

  • szorongás és frusztráció kezelése
  • határok felismerése
  • önbizalom és a csoportban való bizalom
  • kitartás

Gyakorlatok

Kisebbeknél nagyobb hangsúlyt fektetünk a játékos mászófeladatokra, fejlesztő gyakorlatokra, míg a nagyobbak csoportjában több a specifikusabb mászógyakorlat és élményterápiás folyamat.

Feldolgozás

Az alkalmakat keretezik a feldolgozást segítő beszélgetések, nonverbális gyakorlatok.

Felszerelés

A foglalkozásokhoz szükséges: kényelmes váltóruha, vékony talpú tornacipő