Immunrendszerünk támogatása

/szerző: dr. Imre Gábor biológus kutató, tapasztalati tréner/

 

A jelen pandémiás helyzetben egyértelmű, hogy mindenki többet szeretne tenni az egészségéért és szervezete védelméért, hogy az esetleges megbetegedést elkerülje vagy könnyebben megbirkózzon vele.

 

Számos módon tehetünk azért, hogy immunrendszerünket támogassuk:

 
    1. A legfontosabb kulcselem a VÁLTOZATOS TÁPLÁLKOZÁS:
     • napi 400-600g friss vagy enyhén feldolgozott zöldséggel, gyümölccsel tarkított étrend (minél színesebb az összetétel annál jobb)
     • kiegészítve heti egy-két alkalommal vörös húsokkal és belsőségekkel (főleg máj)
     • szintén egy-két alkalommal bőrös halakkal (pisztráng kiváló és olcsó megoldás)
     • és fermentált ételek (savanyú káposzta, sajtok, joghurt stb)
      fogyasztásával gyakorlatilag el tudjuk látni a szervezetünket mindazon vitaminokkal és nyomelemekkel (valamint energiával) ami a normál működéshez szükséges.

      kép forrása: bbcgoodfood.com

           •  
    2. RENDSZERES TESTMOZGÁS:
       • Kutatások alapján napi 30-60 perc közepesen intenzív mozgás fokozza az immunrendszer működését.
       • Mindez még hatékonyabb, ha természeti közegben végezzük (túrázás, kerékpározás, terepfutás, sziklamászás), ugyanis a növényzet számos antimikrobiális anyagot bocsát ki (ún. fintoncidok), melyek az immunrendszer sejtes elemeit hatékonyan stimulálják.
       • Továbbá a szabadban töltött idő alatt annyi napfény ér minket, ami kellő mennyiségű D-vitaminegyik legfontosabb vitaminunk a légúti fertőzések elleni védekezésében – termelését eredményezheti a szervezetünkben.

   kép forrása: Élménymászás

   1. STRESSZOLDÁS, STRESSZKEZELÉS
    A fokozott stressz immunszupreszánsként (immunreakciót gátló) működik. Jelen helyzet: az izoláció, a bezártság, az ismeretlentől faló félelem extra stresszt jelenthet, ami rontja szervezetünk védekezőképességét.  A fent már említett testmozgás (akár otthoni torna, edzés vagy séta formájában), természetben töltött idő jó megoldás stresszkezelésre, de szóba jöhetnek különböző kreatív foglalkozások (pl. főzés, alkotás, barkácsolás, zenehallgatás), közös játékok, kerti munka, háziállattal töltött idő vagy relaxációs technikák is.

    kép forrása: verywellmind.com

   2. Kellő mennyiségű és minőségű ALVÁS
    • Ahogy korábbi írásunkban kitértünk rá, az alvás az egészséges élet része, az alvás alatt regenerálódik szervezetünk és készül fel az újabb kihívásokra.
    • Alvás alatt termelődik a melatonin nevű hormonunk, ami számos élettani funkciója között, egy kiváló antioxidáns és immunmodulátor is egyben.
    • Felnőtteknek napi 7-9 óra alvás, míg gyerekeknek, korcsoporttól függően több (pl. tinédzsereknek 8-10, 8-14 éveseknek 9-11 óra) óra alvás ajánlott.kép forrása: Élménymászás
   3. Hideg-meleg VÁLTÓZUHANY

    Nem a legvonzóbb, de házilag az egyik legkönnyebben kivitelezhető és bizonyítottan az immunrendszert támogató módszer úgy zuhanyozni, hogy a hideg és a meleg vizet felváltva alkalmazzuk. A módszer hatékonysága a szervet vér- és oxigénellátásának fokozódásában rejlik. Érdemes lassan, fokozatosan hozzászoktatni magunkat ehhez a módszerhez és előzetesen különböző fórumokon utánaolvasni!
   4. ÉTRENDKIEGÉSZÍTŐK, VITAMINOK
    A következő táblázatban felsoroltuk, hogy mik azok a vitaminok illetve nyomelemek, amelyek tudományosan alátámasztottan hozzájárulnak az immunrendszer normál működéséhez. Ezek pótlása elsősorban akkor jár pozitív hatással, ha hiányállapot alakul ki, ami könnyedén elkerülhető kellő mennyiségű és változatos táplálék bevitelével.
    Ugyanakkor étrendkiegészítők alkalmazásával bebiztosíthatjuk (főleg a jelenlegi vírushelyzetben vagy egy influenzaszezon közeledtével) a napi ajánlott dózis fedezését és túladagolástól sem kell tartanunk.
    • Törekedjünk arra, hogy megbízható forrásból származzanak ezek a készítmények (elsősorban gyógyszergyáraktól). Ez garantálja, hogy a dobozokon feltüntetett mennyiséget tartalmazzák, szennyező -, és egyéb adalékanyagoktól mentesek és megfelelően felszívódnak a szervezetünkben.